Beobuild Workshop >>> optimizacija mreže gradskog prevozaU sklopu Mikser dizajn festivala, od 25. do 29. maja 2011. u Beogradu, Beobuild Forum organizovao je petodnevnu javnu radionicu u cilju sakupljanja ideja za optimizaciju mreže javnog gradskog prevoza.

Za četiri godine postojanja Beobuild Forum postao je značajno mesto okupljanja i druženja entuzijasta posvećenih arhitekturi, urbanizmu i infrastrukturi u Beogradu.

Danas realizacija dva velika infrastrukturna projekta obećava bitnu promenu slike saobraćaja: novi most na Savi preko špica Ade Ciganlije i prva linija gradske železnice BG:voz.

Želeli smo da iskoristimo ovu dragocenu priliku da okupimo građane, strućnjake ili laike, da podelimo mišljenja i ideje, i zajedno ponudimo smernice za optimizaciju mreže gradskog prevoza u skladu sa novonastalim tokovima kretanja saobraćaja.

Podsticaj kreativnosti operativnom delu radionice prula su dva ciklusa predavanja sa širokim spektrom učesnika, čelnicima direkcije za javni prevoz, gradskim rukovodiocima, arhitektama i urbanistima i razgovor o željama, poteškoćama i vizijama.

Kao i celokupan Mikser festival ulaz i učešće na radionici su naravno bili besplatni.

Pozvali smo naše sugradjane da nam se pridruže u ovom zahtevnom poduhvatu kako bismo zajedno ulepšali život u Beogradu.


Posle 5 dana udarničkog rada prva Beobuild Radionica je 29.05.2011 okončana velikim uspehom.

Želim ovde da se zahvalim svim učesnicima radionice koji su svoje vreme posvetili radu na poboljšanju prevoza u gradu, forumašima koji su kroz konstantne diskusije u proteklim godinama doprineli da ova radionica stekne podlogu i motiv za rad, našim gostima na predavanjima čije je učešće doprinelo jos stručnijem karakteru radionice i dodatno pojačalo njen legitimitet, i naravno posebnu zahvalnost clanovima c.s.i. , direktor i Матеја Бељан na dragocenoj pomoći prilikom organizacije radionice i neprekidnom prisustvu tokom njenog trajanja.

Predavanja:

Miloš Jovanović, Istoričar, dočarao je kroz svoje predavanje percepciju gradskog prevoza u Beogradu od njegovog nastanka krajem devetnaestog veka pa do danas, kako od strane gradjana i korisnika tako i posetilaca, i time istakao suštinski razlog naše radionice: neophodno učešce građana u planiranju gradskog prevoza i saradnja sa nadležnim gradskim organima.

Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari Grad, opisala je situaciju saobraćaja na području uzeg centra Beograda, rastući konflikt u ograničenom prostoru između kolektivnog i individualnog prevoza, različite potrebe lokalnog stanovništva i ostalih građana, i podržala inicijative čiji je cilj ublažavanje tih sporova.

Stanko Kantar, iz Direkcije za Javni Prevoz, pokretač projekta gradske železnice BG:voz i glavni akter njegove realizacije, izložio je istorijat razvoja tog projekta, poteškoće, uspehe, i planove za budući razvoj. Povodom inicijative Beobuild radionice, naglasio je da je gradskim organima potrebna neophodna protiv teža u civilnom sektoru i da je saradnja sa građanskim incijativama kao sto je naša i te kako poželjna. Nakon predavanja, jos nekoliko sati je sa prisutnima razgovarao o zaključcima radionice i rado odgovarao na brojna pitanja.

Hvala još jednom svima troma i kao pojedincima i kao predstavnicima institucija sto su prihvatili naš poziv, podelili sa nama svoj pogled na situaciju javnog prevoza u Beogradu, strpljivo odgovarali na pitanja i podržali našu inicijativu za obrazovanje saradnje između gradjana i institucija u planiranju i razvoju gradskog prevoza.

Radionica:

Pet dana mozganja, crtanja, rasprave i smeha proizvelo je veliku količinu kako teoretskog tako i grafičkog materijala. U narednim mesecima pokušacemo da od toga napravimo čitko i korisno štivo kako bi mogli rezultate radionice da objavimo i podelimo sa širom stručnom i laičkom javnošću.

Diskusija je bila podeljena na tri teme:

- optimizacija mreže: lista sitnih promena koje već sutra mogu da učine postojeću mrežu efikasnijom
- kompletna reorganizacija mreže, glavna tema radionice: kompletna reorganizacija mreže ali isključivo uz postojeće kapacitete (nema novih tramvajskih/trolejbuskih trasa, metroa itd...)
- planovi za budućnost: nova infrastruktura, metro, mostovi itd; time nismo ni stigli mnogo da se bavimo

Navešću ovde glavne principe reorganizacije mreže gradskog prevoza koje smo identifikovali i postavili:

>> Novi sistem naplate karata omogućiće presedanja i sadašnji princip gomilanja linija na pojedinim pravcima radi sabiranja taktova i množenje linija kako bi svaki kraj imao direktnu vezu sa svakim drugim postaju prevaziđeni.

>> Reorganizacija podrazumeva i renumeraciju

>> BG:voz postaje okosnica gradskog prevoza kao vid prevoza nezavisan od ostatka gradskog saobraćaja i najvećim kapacitetom

>> 8 čvorova za vezu između prigradskih i gradskih linija (Pančevački Most, Ustanička, Voždovac, Rakovica, Ž.st.NBGD, Blok 45, Tošin Bunar, Zemun Novi Grad) kako bi se izbeglo opterećenje užeg gradskog područja i pojačala pouzdanost i efikasnost prigradskih linija. Većina ovih čvorova vezana je za BG:voz ili tramvajsku mrezu.

>> 6 ekspresnih prigradskih linija koje povezuju velika prigradska naselja sa jedinstvenim novim terminalom na Ušću (umesto Zelenog Venca, Glavne Železničke Stanice itd):

Borča (P.most-Despota Stefana-Brankov most- Ušće)
Kaluđerica (Ustanička-autoput-Gazela- Ušće)
Sremčica/Železnik (Savska magistrala-novi most na adi- Ušće)
Surčin (Vojvodjanska-Tošin Bunar-Opština NBGD- Ušće)
Zemun Polje (Dušanova-Glavna-Nikole Tesle- Ušće)
Batajnica (Dušanova-Glavna-Nikole Tesle- Ušće)

ekspresne linije imaju samo 3 do 4 stanice na trasi.

(za vezu izmedju Ušća i centra pogledajte princip hiper-centar linija malo niže)

ova dva principa omogućavaju jake i raznovrsne veze između prigradskog područja i užeg centra.

>> razvoj BG:voz mreže: nove linije sa južnog kraka (Rakovica/Resnik) ka Pančevačkom Mostu i Novom Beogradu

>> Tramvaji: jedna trasa= jedna linija = jedna okretnica, koliko god je to moguće kako bi se umesto sabiranja taktova nekoliko linija na pojedinim kracima obezbedio pouzdan i jak takt na nezavisnim linijama, primer: linija 7 Ustanička-Blok 45 sa taktom 3min i nezavisnom trasom, poklapanje sa 12. samo u Nemanjinoj
dobijamo 4 tramvajske linije:

3 Kneževac-Glavna Ž. St.- Karađorđeva - Beko
7 Ustanicka-blok 45
10 Banjica-Slavija-Beogradska-27.Marta-Beko
12 O. Stadion-Ruzveltova-Kraljice Marije-Beogradska-Nemanjina-Banovo Brdo

postavlja se pitanje zadržavanja linije 2 u funkcionalnom smislu, sentimentalni i simbolički je naravno druga priča

moram da napomenem da za ovaj princip reorganizacije tramvajske mreže ne postoji konsenzus iako uziva široku podršku

>> Resavska i Stari Savski Savski Most (tramvajski) rezervisani isključivo za gradski prevoz

>> Gradske Autobuske linije: 15-16 jasno identifikovanih linija sa jakim taktom čine osovinu autobuskog prevoza i pokrivaju glavninu teritorije centra grada (područje unutar kruga koji čine čvorovi) i u principu ne izlaze iz njega

8 linija povezuje međusobno čvorove
8 linija pokriva ostale pravce

linije su ravnomerno raspoređene po mostovima
trase linija se sto manje poklapaju

nova organizacija treba da omogući nekoliko mogućih kombinacija u prevozu za svako pojedinačno putovanje, sa izborom puta kroz centar ili ne

>> Lokalne linije opslužuju ostale krajeve grada i vezane su za glavne gradske linije

>> u hiper centru (širi krug dvojke do Ušća) kratke visoko-taktne linije pokrivaju najprometnije pravce: Studentski Trg-Slavija, Ušće-Vuk...

te linije ne izlaze iz hiper centra i obećavaju pouzdan i brz prevoz (veza od terminala na Ušću do Terazija/Vuka, parkiraj na obodu centra pa nastavi prevozom, veza BG:voz stanica Vuk - Trg Republike/Terazije...)

>> o trolejbusima nije bilo puno reči mada i na njih mogu da se primene isti principi kao i za tramvaje.

kao što rekoh ima puno toga, možda sam ponešto i zaboravio, u svakom slučaju ovo je baza, osnovni principi koji će uz ilustracije sačiniti jednu opširnu i stručnu teoriju reorganizacije sistema

Jug Cerović , član Beobuild Foruma

SLIKE SA PREDAVANJA I RADIONICE