SLAVIJA BEZ ŠINA

Optimizacija saobraćaja na Slaviji izmeštanjem tramvajske trase iz kružnog toka


IMAMO PLAN
Projekat Slavija bez šina - tramvajska trasa VAN kružnog toka

Analiza trenutne situacije

Postojeće rešenje tramvajske trase preko Slavije je projektovano i izvedeno dok je tramvajski prevoz bio jedini vid javnog prevoza, i prevoza uopšte u Beogradu, dok su automobili bili retkost.

Danas, takvo rešenje ugrožava bezbednost i komplikuje situaciju na samom kružnom toku. U kružni tok se ulivaju dve ulice sa tramvajskom trasom po sredini (Nemanjina i Beogradska), i jednom sa tramvajskom trasom na desnoj strani kolovoza (Bulevar Oslobođenja), što uz poziciju tramvajske trase po sredini kružnog toka, kao posledicu ima nasilno ukrštanje svih vidova saobraćaja, kao i ukrštanje kontaktne mreže tramvajskog i trolejbuskog sistema na više pozicija u samom kružnom toku. Takva situacija neminovno, čak i van špica, prouzrokuje zastoje.

Najveći od svih problema je gubitak efikasnosti tramvajskog sistema, koji je, posle metroa, sistem za gradski prevoz putnika najvećeg kapaciteta.
Problem koji će ostati u budućnosti je nemogućnost novih španskih tramvaja (CAF) da saobraćaju na bilo kojoj liniji, koja koristi Slaviju kao i nemogućnost da saobraćaju prilikom bilo kakvog preusmeravanja drugih linija na Slaviju, tj. nemogućnost da saobraćaju na sadašnjim linijama 2, 9, 10, 12 i 14.

Još jedan problem će se javiti prilikom bilo kakve rekonstrukcije ovih deonica, koja će morati da se izvodi pod punim saobraćajem i time će se stvoriti nesnosne gužve, smanjiti kvalitet radova i podići nivo troškova.

Prebacivanjem tramvajske trase prema unutrašnjosti, ili pak, prema spoljnjem obodu kružnog toka, neće se gotovo nijedan od pomenutih problema rešiti, i vrlo lako se može napraviti još veće saobraćajno zagušenje, koje će skupo koštati. Takođe, neminovnost je da Slavija u budućnosti postane jedna od metro stanica, te se mora projektovati kao celina. Svako ulaganje pre toga duplira troškove i svodi se na bespotrebno bacanje ogromne količine novca gradjana.


Predlog rešenja UG IMAMO PLAN

Predloženim projektom rešavamo gotovo sve goruće probleme tako važnog saobraćajnog čvora, kao što je Slavija. Pomeramo trasu tramvaja sa kružnog toka, ali ne i sa Slavije.
Pomeranjem tramvajske trase sa kružnog toka u bočne ulice Birčaninovu i Kralja Milutina, uz prebacivanje trase u Bulevaru Oslobođenja na zapadnu stranu, pre svega ubrzavamo tramvajski saobraćaj, kao najmasovniji vid javnog prevoza u Beogradu. Dobijamo kontinualnu trasu, udobniju i bržu vožnju. Bez obzira šta se na samom kružnom toku desilo, tramvajski saobraćaj ostaje neprekinut i time povećava pouzdanost i efikasnost tramvajskog sistema.

Ubrzavamo automobilski saobraćaj. Eleminišemo ukrštanje tramvaja kod Veterinarskog fakulteta, kao i čak 4 ukrštanja u kružnom toku. Povećavamo propusnu moć kružnog toka. Ubrzavamo saobraćaj u Beogradskoj. Ubrzavamo trolejbuski saobraćaj, jer više nema ukrštanja kontaktne mreže. Smanjujemo koncentraciju pešaka na kružnom toku, kvalitetnijom pozicijom stajališta i lakšim presedanjima.

Predlogom UG IMAMO PLAN, omogućava se da u bliskoj budućnosti novi španski tramvaji bez problema saobraćaju preko Slavije, i da opslužuju Autokomandu, Voždovac i Banjicu.
Sam kružni tok se ostavlja nedirnut i time se ne dupliraju radovi prilikom izgradnje eventualne metro stanice. Sprečava se ponovni prekid tramvajskog saobraćaja prilikom izgradnje te stanice, i bilo kakvog vida podzemnih prolaza.

Analiza izvođenja radova

Predlog UG IMAMO PLAN ima važne prednosti prilikom samog izvođenja radova.
Dok traju radovi, sam kružni tok, se ni u jednoj fazi ne zatvara, niti mu se smanjuje propusna moć. Tramvajski saobraćaj se ni u jednom momentu ne obustavlja, a u zavisnosti od faze radova trpi minimalne izmene.

Izgradnja nove tramvajske trase iziskuje samo privremeno zatvaranje dve gotovo marginalne ulice za drumski saobraćaj. Imajući u vidu da se prilikom izvođenja radova saobraćaj ne ugrožava i ne obustavlja, dolazimo do zaključka da će izgradnja predložene trase biti jeftinija od rekonstrukcije postojeće, i pritom poboljšati saobraćaj u gradu i kvalitet života.

Za UG IMAMO PLAN:

Stefan Milojević dipl.arh.enter.
Jug Cerović architecte dplg

o projektu u medijima:

Beobuild
24 sata
B 92