Projekti- - -

RECEPT ZA METRO u BEOGRADU

plan "ADA"
- - -

Danas ću podeliti sa Vama recept za pravljenje metro sistema u Beogradu za kratko vreme i male pare.

Potrebni sastojci:

- 1 krtica
- 2 ekipe nezaposlenih rudara
- Most na Adi i Stari Savski Most
- 150 miliona € (odokativno za prvu fazu)
- šine, kablovi i razni građevinski materijal u što većim kolicinama

Vreme pripreme:

- 1 gradonačelnikov mandat

Faza 1:

- Doterajte krticu na ugao Gavrila Principa i Ličke, uključite je i usmerite u greben u pravcu severo-istoka, posle trista metara bušenja naći će se ispod Terazija, tu napravite stanicu i pustite krticu da kopa dalje ispod Bulevara u pravcu Vuka.

- U međuvremenu zaposlite jednu ekipu rudara da iskopa 200 metara tunela od tramvajskog vijadukta kod Hipodroma do Pijace Banovo Brdo gde ćete napraviti stanicu.
Druga ekipa rudara kopa plitki tunel od Železničke Stanice Novi Beograd kroz Španskih Boraca, Bulevar AVNOJA, Vladimira Popovića do Zemunskog puta to jest prilaza na Stari Savski Most.

- Sve one šine što ste nabavili stavite u tunel od Terazija do Štajge, zatim na vijadukt do Starog Savskog Mosta i na sam most, u plitki tunel do Ž. St. NBGD, na sredinu Mosta na Adi, na tramvajski vijadukt kod Hipodroma i u kratki tunel na Banovom Brdu.

Eto, dobili ste prvu metro liniju a da niste ni dodatni most sagradili. Sada zadovoljno možete da uživate u daljem širenju mreže.

Faza 2:

- Do sada je krtica koja je išla ka Vuku stigla čak do Konjarnika i izbila na površinu. Prenesite je na Banovo Brdo do onog tunela što su rudari iskopali i pustite je da rovari ispod Požeške do bivše okretnice tramvaja u Trebevićkoj (tramvaja naravno vise nema pošto ste im oteli vijadukt kod hipodroma, ali šta ce vam tramvaj u 21. veku tamo gde imate metro?). Dalje trasu nastavite nadzemno Trgovačkom ulicom i Ibarskom Magistralom ka jugu pa dokle stignete, prepreka više nema sve do Lipovačke Šume.

- One rudare na Novom Beogradu što su se već ispraksali u kopanju plitkog tunela zaposlite da prokopaju prvo plitki tunel ispod Antifašističke Borbe, kako bismo preusmerili liniju 1 ka Blokovima, a zatim trasu od Arene do Zemuna za liniju 3.

- Od Ž. St. NBGD započnite nadzemnu trasu (ili eventualno plitki tunel ali onda vam treba treća ekipa nezaposlenih rudara umesto nezaposlenih gradjevinara) ka IMT-u, Bežanijskim Blokovima i gurajte sve do Aerodroma. Kada stignete do tamo pohvalite se svima kako imate direktnu metro vezu od Aerodroma do centra grada i pozovite prijatelje iz inostranstva da metroom skoknu do "Moskve" na kafu (ili Vinjak, po želji).

- Do sada vam se sigurno već osladilo zidanje nadzemnih trasa pa napravite još jednu od Višnjicke, kroz Adu Huju i Luku do rampe i sačekajte da se oslobodi krtica da nastavite dalje ka Terazijama.
Naravno iskoristite priliku da napravite i komad od Konjarnika (tamo gde je krtica izbila posle svog prvog posla) do Medaka, dalje nećete moći dok vam se krtica jednog lepog dana ne nađe pri ruci ili ne nabavite drugu što i ne bi bilo loše.

Sada već imate pozamašnu mrezu a prokopali ste samo dva tunela krticom i niste pravili nove mostove.

Faza 3:

- Pošto je krtica završila posao na Banovom Brdu, prebacite je na Dorćol tamo gde ste stali sa nadzemnom trasom kroz Luku, okrenite je u pravcu Terazija i pustite je da ide pravo do Stare Železničke Stanice. Ispod Terazija napravite stanicu i vezu sa linijom 1.

- Od mesta gde krtica izbije na površinu nastavite nadzemno kroz Savski Amfiteatar koji je otarašen šina otkada je Ž. St NBGD postala Glavna Železnička Stanica pošto ste je još pre neku godinu spojili sa centrom grada prvom metro linijom. Kod Sajma napravite vezu sa BG:vozom, dajte arhitektama da maštaju, a kod petlje Radnička se vežite na trasu ka Banovom Brdu.

Trasu Višnjicka-Banovo Brdo itd. nazovite linija 2 i izađite na izbore sa oformljenim metro sistemom sa 3 linije, sagrađenog sa onoliko para koliko je onomad bilo predviđeno samo za liniju Tvornička-Vuk.

U toku sledećeg mandata, pošto ste naravno dobili izbore sa tako očiglednim preduzetničko-finansijskim uspehom, uživajte i širite dalje mrežu kuda vam je volja, Zemun, Jerković/Banjica, Karaburma, Mirijevo.

Ajd' prijatno


-
faze razvoja :